Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Blefaritis

Es coneix com a blefaritis la inflamació de la vora de les parpelles, en el lloc on neixen les pestanyes.

Característiques generals

La blefaritis es produeix per factors molt diversos, entre els quals destaquen les característiques pròpies de la pell i de les glàndules de les parpelles de cada individu, com també alguns gèrmens que habitualment es troben a la pell dels subjectes sans.

Síndrome de Down

En les persones amb síndrome de Down, les alteracions de la forma i la posició de les parpelles i la patologia inflamatòria d’aquestes són més freqüents que en la població general. Les alteracions de la forma no solen tenir significació clínica, tret en els casos estranys que comprometen la superfície ocular o l’agudesa visual (per caiguda de parpelles o ptosi) i que arriben a requerir una intervenció quirúrgica. La blefaritis és molt freqüent en els nens amb Síndrome de Down

Segons diversos autors, la presenten entre un 2% i un 46% d’aquests.

Signes d’alerta

En general no es tracta d’un problema ocular greu, tot i que pot resultar molt molest per a qui el pateix. Es manifesta per un envermelliment de la vora de les parpelles sovint acompanyat d’una descamació entre les pestanyes, que es manté en el temps o produeix episodis de repetició.

Orientacions preventivoterapèutiques

Generalment no és possible aconseguir la curació definitiva d’una blefaritis, tot i que sí que es pot disminuir la freqüència d’aparició dels símptomes o pal·liar-los quan es produeixen. El mètode més eficaç per prevenir la blefaritis és la higiene correcta de les parpelles, ja sigui mitjançant l’ús d’un sabó neutre o de diferents tovalloletes oftalmològiques comercialitzades. També hi ha solucions i gels oftalmològics que faciliten la higiene. El tractament inclou l’ús de pomades antibiòtiques o antiinflamatòries.

Anar a dalt