Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Bruxisme

El bruxisme és l’hàbit de grinyolar les dents i provocar un desgast anòmal dels seus teixits durs (Fig. 2.4). És un acte inconscient que pot afectar de la mateixa manera nens i adults, durant el dia o al llarg de la nit mentre es dorm. Hi ha factors de predisposició local com ara malposicions dentàries o d’índole general com ansietat, estrès, trastorns psicològics. 

Característiques generals

El bruxisme es manifesta pel fet de grinyolar de manera audible les dents tant de dia com de nit. També pot ser una compressió silenciosa de les dents. La durada, freqüència i intensitat dels cruixits dentaris determinen, juntament amb el factor individual de resistència, el grau de desgast dental. Les dents de llet, en ser menys resistents, es desgasten més.

Síndrome de Down

Hi ha un percentatge molt elevat de nens amb síndrome de Down que presenten bruxisme intens. Comença precoçment durant la infantesa i va decreixent amb els anys. Predomina el bruxisme diürn i molt sonor.

Signes d’alerta

El desgast que comporta el bruxisme en les dents, sobretot en les de llet, no és dolorós però pot arribar a afectar el nervi de la dent i provocar un focus infecciós a l’os. Convé anar al professional davant d’un bruxisme intens per valorar l’abast del desgast i la necessitat de tractament.

Orientacions preventivoterapèutiques

En ser un acte reflex inconscient, és molt difícil eradicar-lo. Normalment disminueix amb l’edat. S’ha d’evitar la ingesta de substàncies excitants. La utilització de fèrules protectores amovibles no és massa factible ja que, en ser un problema predominantment diürn, s’han de portar durant el dia, la qual cosa molesta i interfereix en la parla. En fases agudes poden ser útils els ansiolítics i els relaxants musculars. En fases cròniques es recomana verbalitzar la situació perquè en vagin prenent consciència i interrompin el moviment conscientment.

Anar a dalt