Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Cap. Crani

El cap conté els principals centres nerviosos i òrgans dels sentits. El seu esquelet és el crani, que allotja i protegeix el cervell.

Característiques generals

El crani està format per vuit ossos. La seva superfície superior, la volta cranial, n’està constituïda per quatre: el frontal, l’occipital i dos parietals laterals. En els nounats i els lactants aquests ossos estan separats, tot i que adherits per làmines de teixit membranós: les sutures. Aquestes sutures presenten zones de major amplitud: les fontanel·les. La fontanel·la major és l’anterior, situada en la unió de l’os frontal i els parietals; la fontanel·la menor, posterior, es troba entre l’occipital i els parietals. Amb el creixement, les fontanel·les i les sutures s’ossifiquen. La fontanel·la anterior sol tancar-se cap als 15-18 mesos de vida; la posterior ho fa abans. Habitualment, el cap és simètric. El seu creixement ha de controlar-se mitjançant el mesurament periòdic del perímetre cranial, les xifres de normalitat del qual es reflecteixen en les taules de creixement corresponents.

Síndrome de Down

En els nounats amb síndrome de Down, el cap pot presentar un aspecte globulós i unes sutures i fontanel·les molt àmplies, que triguen més del que és habitual a tancar-se. La fontanel·la anterior pot no tancar-se completament fins després dels 3 anys. A partir de l’edat de lactància, es va manifestant un escurçament de l’eix anteroposterior del crani (braquicefàlia) i un aplanament posterior. El manteniment de la postura de decúbit supí (boca amunt), actualment recomanada per als lactants, afavoreix l’aparició d’una asimetria posterior del crani (plagiocefàlia posicional), que un cop establerta pot persistir i repercutir en la configuració de la cara (Fig. 2.5). La hipotonia pròpia dels lactants amb síndrome de Down i la relativa finor dels seus ossos cranials facilita la presentació d’aquest tipus de plagiocefàlia. El perímetre cranial en la síndrome de Down sol ser relativament petit. L’evolució del seu creixement es pot determinar a través dels valors indicats en les taules de creixement adaptades als nens amb síndrome de Down (vegeu Creixement).

Signes d’alerta

Les revisions pediàtriques periòdiques evidenciaran possibles anomalies cranials en cas de produir-se. De totes maneres, qualsevol dubte o observació sobre el creixement, la mida o la forma s’ha de consultar amb el pediatre, que farà una valoració partint de la base que la morfologia normal del cap no és la mateixa en tots els nens que tenen la síndrome.

Orientacions preventivoterapèutiques

Una plagiocefàlia posicional detectada precoçment remet si s’eviten les postures que la provoquen. El més important és la prevenció primària, que es du a terme procurant que el nen no recolzi el cap sobre el mateix costat: s’aconsegueix fàcilment afavorint els canvis posturals necessaris, canviant la ubicació del bressol a l’habitació i estimulant la seva atenció cap al sentit contrari al de l’os més aplanat. Si la plagiocefàlia no es valora abans dels 5-6 mesos, pot requerir un tractament enutjós que consisteix en la col·locació d’un casc corrector durant moltes hores al dia al llarg de molts mesos. El tractament d’altres possibles anomalies de cap i crani, indistintes de les que pot patir qualsevol nen, ha de ser indicat i practicat pels especialistes corresponents (neurocirurgià, fisioterapeuta).

Anar a dalt