Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Columna vertebral

La columna vertebral o raquis és una estructura complexa constituïda per cossos ossis superposats i articulats entre si, les vèrtebres. Les vèrtebres estan unides per lligaments i protegeixen la medul·la espinal que se situa a l’interior. La columna vertebral té una funció primordial per al suport del cos, ja que ens permet mantenir-nos erectes, girar, flexionar o estirar el tronc.

Característiques generals

Les alteracions que afecten la columna vertebral poden ser múltiples i de tipus congènit o adquirit. Entre les congènites, que apareixen des del naixement, hi ha les malformacions vertebrals o les malalties neuromusculars. Entre les adquirides, poden observar-se des de dolors simples o molestos fins a grans deformitats de la columna de gran impacte estètic i funcional.

Síndrome de Down

Algunes persones amb síndrome de Down tenen una inestabilitat entre la primera (atles) i la segona (axis) vèrtebres cervicals. Aquesta alteració es coneix com a «inestabilitat atlantoaxial» i, encara que no és exclusiva de la síndrome de Down, sí que es presenta amb major freqüència en aquest grup de persones (Fig. 2.13). La resta d’alteracions que afecten la columna vertebral no tenen més repercussió en les persones amb síndrome de Down que en la resta de la població.

 

[Fig. 2.13. Inestabilitat atlantoaxial; la distància entre atles i axis és igual

o superior a 5 mm, en una radiografia lateral de columna cervical.]

Crani

Distància A-A superior a 5 mm

Desplaçament

Atles

Axis

3a vèrtebra cervical

 

Signes d’alerta

Encara que en la majoria de les persones amb inestabilitat atlantoaxial no hi ha simptomatologia clínica, es pot sospitar la presència d’aquesta inestabilitat en cas de presentar dolor i limitació persistents de la mobilitat del coll, canvis en la marxa, aparició de canvis en el to muscular de les extremitats o incontinència d’esfínters.

Consideracions preventivoterapèutiques

Com a mesura de prevenció, es recomana en general un estudi clínic i radiològic de la columna cervical en els nens amb síndrome de Down a partir dels tres anys. En cas que hi hagi inestabilitat però no símptomes, es recomana evitar exercicis que sobrecarreguin el coll, com ara tombarelles o tirar-se de cap a la piscina. En cas que es manifesti cap de les molèsties esmentades, pot estar indicat el tractament quirúrgic mitjançant la fusió de vèrtebres.

 

Anar a dalt