Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Diabetis

La diabetis mellitus és una malaltia produïda per un excés de glucosa a la sang, a causa d’una manca de secreció o bé d’una fallada en l’acció de la insulina. La insulina és una hormona que es produeix i secreta des del pàncrees, la funció del qual és regular els nivells de glucosa (sucre) a la sang. Quan el cos deixa de fabricar insulina, els nivells de glucosa en la sang, anomenats glucèmia, augmenten per sobre dels valors normals i es produeix una malaltia anomenada diabetis.

Característiques generals

Hi ha bàsicament dos tipus de diabetis, la diabetis mellitus tipus 1 i la diabetis mellitus tipus 2. La diabetis mellitus tipus 1 és la que es diagnostica en la infantesa o la joventut. Apareix de forma brusca amb els símptomes característics d’excés de set, que en terminologia mèdica s’anomena polidípsia, augment de la quantitat d’orina o diüresi, que en terminologia mèdica s’anomena poliúria, pèrdua de pes i cansament. Es presenta en nens amb pes normal o sovint després d’un període de pèrdua ràpida de pes. El tractament es basa sempre en la dieta adequada i en l’administració d’insulina i l’anàlisi de la glucèmia capil·lar. La diabetis mellitus tipus 2 és la que es diagnostica en l’edat adulta. En general, s’associa amb excés de pes o obesitat. En general no apareix de forma brusca amb els símptomes característics descrits anteriorment, sinó que se sol detectar en anàlisis de sang rutinàries en les quals el valor de la glucosa a la sang o glucèmia és superior a 126 mg per decilitre. El tractament es basa fonamentalment en una dieta adequada i medicaments anomenats hipoglucemiants orals, que són pastilles per disminuir els nivells de sucre a la sang. En algunes circumstàncies cal també administrar insulina injectada i fer una anàlisi de la glucèmia capil·lar.

Síndrome de Down

Els nens amb síndrome de Down tenen una major predisposició a patir diabetis mellitus tipus 1 que la població general. Les característiques de la diabetis no difereixen de les generals de la diabetis tipus 1. Necessiten tractament amb diverses injeccions d’insulina diàries, el seguiment d’una dieta adequada i la mesura de la glucèmia capil·lar abans de cada injecció d’insulina.

Signes d’alerta

Si un nen amb síndrome de Down té alguns dels símptomes de la diabetis: excés de set (polidípsia), augment de la quantitat d’orina (poliúria) o tornar a tenir incontinència urinària nocturna (fer-se pipí al llit), pèrdua de pes o cansament excessiu, cal sospitar una diabetis mellitus tipus 1. En aquestes circumstàncies s’ha de fer una anàlisi de sang que inclogui la mesura de la glucèmia, o fins i tot simplement una prova amb una gota del sang del dit, mesurada amb tires reactives específiques i màquines de lectura d’aquestes tires, o amb una anàlisi d’orina i tires reactives amb una escala de colors. La hipoglucèmia és un descens dels nivells de glucosa (sucre) a la sang fins a valors per sota de la normalitat. Pot aparèixer en persones amb diabetis que requereixen tractament amb insulina. Els símptomes són sudoració, malestar, visió borrosa, palpitacions, sensació de gana i fins i tot pèrdua de consciència. Se soluciona, si és lleu, prenent aliments rics en sucre per boca.

Orientacions preventivoterapèutiques

Pel que fa a les activitats preventives, actualment no hi ha normes que ajudin a evitar l’aparició de la diabetis mellitus tipus 1 en els nens amb Síndrome de Down

No hi ha normes alimentàries, d’estil de vida, d’activitat física o complexos vitamínics que n’evitin l’aparició. Pel que fa a les activitats preventives per a la diabetis tipus 2, que apareix en els adults amb sobrepès o obesitat, les normes encaminades a prevenir o tractar l’obesitat poden disminuir clarament la probabilitat de patir aquest tipus de diabetis en el futur. Les normes alimentàries d’una dieta equilibrada i l’activitat física són molt importants per evitar l’aparició de la diabetis mellitus tipus 2.

Anar a dalt