Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Dietètica

La dietètica és la ciència que estudia la forma i l’art de combinar els aliments a fi de confeccionar un estil d’alimentació adequat en funció de les necessitats fisiològiques, psicològiques i socioculturals de cada persona.

Característiques generals

Aquesta ciència neix a mitjan segle xviii i el seu desenvolupament arriba a la plenitud en el segle actual. El seu origen formal es vincula a les investigacions fonamentals de Lavoisier, químic francès considerat el «pare de la nutrició» justament gràcies a aquesta recerca. Diverses preguntes que l’home de l’antiguitat ja es formulava tenen resposta actualment, com ara: ¿per què cal menjar?, ¿què contenen els aliments que fa que siguin imprescindibles per a l’organisme?, ¿què passa quan es consumeixen els aliments? Les investigacions científiques han determinat que «la salut depèn principalment de l’elecció dels aliments».

Síndrome de Down

A causa dels problemes d’alimentació que presenten alguns nens durant el primer any de vida i a la predisposició genètica a patir obesitat en l’edat adulta, la ciència de la dietètica i la nutrició es converteix en un pilar fonamental per a les persones amb Síndrome de Down

La dietètica i la nutrició tenen un paper molt important per tractar i prevenir problemes relacionats amb l’alimentació, ja sigui per sobrealimentació o per dèficit, o per tractar altres malalties o quadres clínics (diarrea, restrenyiment, reflux gàstric). Un dels objectius més importants de la dietètica és instaurar des de la infantesa hàbits alimentaris saludables i reeducar i corregir els hàbits inadequats adquirits en l’edat adulta.

Anar a dalt