Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Icterícia

Es parla d’icterícia quan la pell presenta una coloració groguenca produïda per l’elevació dels nivells de bilirubina en la sang.

Consideracions generals

La bilirubina és un producte de degradació de l’hemoglobina, que al seu torn és una proteïna que es troba a l’interior dels glòbuls vermells i que s’encarrega del transport de l’oxigen als teixits. En destruir-se el glòbul vermell, l’hemoglobina alliberada es transforma en bilirubina. En condicions normals, aquesta és transportada al fetge on es metabolitza i s’elimina per la bilis. En els nounats la destrucció accelerada de glòbuls vermells allibera a la circulació una major quantitat d’hemoglobina que, en transformar-se en bilirubina, no pot ser metabolitzada pel fetge, la qual cosa n’incrementa els nivells en la sang. En la majoria dels casos, es tracta d’un procés fisiològic (normal) i els nivells de bilirubina es normalitzen a curt termini sense arribar a produir danys en l’organisme del nounat. Sota certes circumstàncies, com per exemple la destrucció massiva de glòbuls vermells que té lloc amb la incompatibilitat Rh, la bilirubina assoleix nivells tan elevats que pot dipositar-se en determinades zones del sistema nerviós central i provocar trastorns irreversibles com ara retard mental, sordesa o moviments anormals (kernicterus).

Síndrome de Down

Els nounats amb síndrome de Down tendeixen a mantenir nivells alts de bilirubina durant períodes de temps més prolongats del que és habitual.

Signes d’alerta

A l’hospital i després a casa és important que el personal mèdic i assistencial responsable de la cura del bebè controli estretament les xifres de bilirubina, a fi d’identificar els nens que tenen risc i poder instaurar una teràpia adequada i oportuna.

Orientacions preventivoterapèutiques

És important tenir en compte els factors de risc que podrien agreujar la icterícia, amb l’objectiu de poder instaurar un tractament oportú i prevenir complicacions. És el cas d’una incompatibilitat sanguínia (grup ABO i Rh), trastorns metabòlics familiars que han determinat la presentació d’aquest trastorn en fills anteriors, infeccions congènites (toxoplasmosi), hipotiroïdisme (relativament freqüent en nens amb síndrome de Down), infeccions o prematuritat. El tractament consisteix en primer lloc a corregir la causa de base quan això és possible, i després facilitar l’eliminació de bilirubina. Això s’aconsegueix exposant la pell del bebè a una font de llum especial que indueix a una transformació molecular de la bilirubina, la qual cosa en permet l’eliminació a través del ronyó. Aquest efecte s’aconsegueix també per exposició a la llum solar.

Anar a dalt