Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Infecció d’orina

Les infeccions urinàries en nens estan provocades per microorganismes de la flora intestinal presents en l’àrea perineal que pugen cap a la bufeta urinària i provoquen una cistitis, o bé fins al ronyons i causen una pielonefritis.

Característiques generals

En nens grans i adults, la infecció del tracte urinari sol manifestar-se per un increment del nombre de miccions o molèsties a l’hora d’orinar. En nens petits, aquests signes són poc freqüents. El símptoma més significatiu sol consistir en febre sense focus causal aparent; en nens de 2 mesos a 2 anys d’edat, més del 5% d’episodis de febre sense causa aparent corresponen a una infecció urinària. Quan les infeccions d’orina es repeteixen cal descartar factors afavoridors, sobretot malformacions de l’aparell urinari, cosa que s’aconsegueix mitjançant exploracions radiològiques.

Síndrome de Down

Tot i que molts nens amb síndrome de Down tenen una major tendència general a les infeccions no s’ha demostrat que el seu tracte urinari presenti un risc especial de patir-les. Tampoc sembla que l’existència de malformacions sigui més freqüent que en la població general.

Signes d’alerta

Un episodi de febre d’origen incert en un lactant o nen petit obliga a descartar una infecció urinària. Es confirma mitjançant l’anàlisi d’una mostra d’orina recollida en bones condicions higièniques. El diagnòstic precoç és essencial per iniciar el tractament antibiòtic adreçat a curar la infecció i a prevenir que es produeixin lesions renals greus.

Orientacions preventivoterapèutiques

Les infeccions urinàries responen bé a un tractament antibiòtic. Quan hi ha factors que condicionin la repetició de les infeccions urinàries, com per exemple el reflux urinari des de la bufeta fins als ronyons, pot estar indicada la prevenció mitjançant l’ús prolongat de dosis reduïdes d’antimicrobians adequats. El pediatre és qui ha d’indicar l’antibiòtic necessari.

Anar a dalt