Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Llavis

Els llavis formen l’obertura de la boca i són la porta d’entrada a l’aparell digestiu. A més, són necessaris per a una comunicació oral correcta, ja que permeten emetre nombrosos sons. D’altra banda, atès que en la cultura occidental el petó és una de les demostracions afectives més característica, els llavis també tenen un paper important per a la comunicació social.

Característiques generals

Els llavis presenten una porció muscular central, de múscul voluntari, recoberta de pell en la zona que té contacte amb l’exterior i per una mucosa en la zona interna. El seu múscul més important és l’orbicular, que tanca l’esfínter bucal, la qual cosa és fonamental per a una respiració nasal correcta. Hi ha a més altres músculs que en permeten l’elevació, la protrusió o el descens. La innervació motora d’aquesta complexa arquitectura muscular la proporcionen les branques del nervi facial, mentre que la innervació sensitiva discorre a través de les branques del nervi trigemin. Els llavis presenten una vascularització rica, determinada per les artèries labials superior i inferior i el drenatge venós s’efectua per les venes que deriven cap a la vena facial.

Síndrome de Down

Les persones amb síndrome de Down presenten sovint (fins un 50% segons alguns estudis) una hipotonia muscular que afecta els llavis i provoca una incompetència labial parcial. Això es tradueix en una tendència a mantenir la boca en posició oberta. A més, la protrusió habitual de la llengua fa que els llavis estiguin sovint humits. Tot això implica una inflamació i fissuració freqüents, com també l’aparició de boqueres, ja que la humitat contínua fa que la pell pròxima a les comissures es maceri i es sobreinfecti generalment per fongs. Aquest problema s’agreuja amb l’ús de pròtesis. També s’incrementa amb l’edat.

Signes d’alerta

Les boqueres es presenten com una àrea envermellida, inflamada, amb petites fissures doloroses i en ocasions amb formació de crostes al voltant dels plecs de les comissures bucals. Sol estar colonitzada pel fong Candida albicans, cas en el qual presenta una fina membrana blanquinosa que pot ser retirada fàcilment amb una gasa.

Orientacions preventivoterapèutiques

Per prevenir l’aparició d’aquestes alteracions als llavis és important que es mantinguin secs. Hi ha mètodes fisioterapèutics que milloren la hipotonia local de la persona amb síndrome de Down i poden modificar la característica postura bocal de repòs que afavoreix la humitat persistent en aquesta zona. En cas que apareguin inflamació o fissures als llavis, es pot prevenir la sobreinfecció amb l’aplicació de preparats antisèptics locals. Si les lesions ja estan infectades per Candida, l’aplicació d’un antifúngic local generalment serà suficient per controlar el procés.

Anar a dalt