Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Llengua

La llengua en l’home serveix per deglutir els aliments i per articular els sons de la veu, a més de ser l’òrgan principal del gust.

Característiques generals

La llengua és un múscul de forma cònica allotjat entre els arcs dentaris i revestit per una membrana mucosa amb les papil·les gustatives, l’aspecte de les quals pot variar temporalment en algunes afeccions. En malalties febrils, sobretot gastrointestinals, pot adquirir una coloració blanquinosa; és la llengua saburral. En casos de reacció al·lèrgica, pot presentar una superfície que recorda un mapa; és la llengua geogràfica.

Síndrome de Down

En les persones amb síndrome de Down, la llengua pràcticament sempre presenta un aspecte fissurat: es coneix com llengua estriada o escrotal (Fig. 2.23). Sol manifestar-se a partir dels primers mesos o anys de vida. És un tret que no constitueix una malaltia ni és exclusiva de la Síndrome de Down

Sovint coincideix amb una hipertròfia de les papil·les gustatives. Des del naixement la llengua sol tenir tendència a sobresortir de la boca. Encara que s’hagi afirmat de vegades que és conseqüència d’una mida excessiva de la llengua (macroglòssia), això és menys freqüent del que es creu. Més aviat és conseqüència de la hipotonia muscular pròpia dels nens amb síndrome de Down i de l’estretor relativa de la seva cavitat bucal. La tendència a treure la llengua disminueix amb l’edat.

Signes d’alerta

Les característiques de la llengua esmentades només han de preocupar si provoquen problemes d’alimentació, de la respiració o el son.

Orientacions preventivoterapèutiques

És important mantenir una bona higiene bucal per evitar infeccions o halitosi. Per evitar o reduir la visibilitat de la llengua són útils programes d’aprenentatge infantil sobre el sistema nerviós central i mesures fisioterapèutiques dirigides. Només excepcionalment, en cas d’una mida excessiva de la llengua, pot plantejar-se en algun moment la necessitat de reduir-la per mètodes quirúrgics (glossectomia parcial).

 

[Fig. 2.23. Llengua fissurada en la síndrome de Down.]

Anar a dalt