Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Luxacions

La luxació es defineix com la dislocació o pèrdua de contacte de les superfícies articulars dels ossos que componen una articulació. Les luxacions poden aparèixer de forma brusca i es coneixen com a «luxacions agudes» o poden ser habituals i de llarga evolució i es denominen «luxacions cròniques».

Característiques generals

La luxació sol produir-se després d’un traumatisme i el principal símptoma que apareix és un dolor molt intens. El dolor s’acompanya de deformitat en la zona afectada i incapacitat de moure l’articulació.

Síndrome de Down

Les persones amb síndrome de Down tenen una gran laxitud articular que predisposa a presentar luxacions. Les luxacions més habituals es produeixen a les ròtules i els malucs. Les luxacions poden ser agudes o cròniques. En els pacients amb síndrome de Down i luxacions habituals, el dolor pot ser menys aparent.

Signes d’alerta

Se sospitarà de la possibilitat de patir luxacions davant la presència de ressalts i deformitats articulars, caigudes freqüents en caminar o presència de dolors sobtats a les extremitats.

Orientacions preventivoterapèutiques

En les persones amb síndrome de Down és important que un metge faci, en la infantesa, una valoració de l’aparell locomotor, com també el seguiment del seu desenvolupament. La detecció precoç d’una tendència a la luxació pot tenir una importància vital per al tractament en cas que hi hagi cap deformitat subjacent. Posteriorment, els controls mèdics periòdics permetran actuar a temps si cal.

Anar a dalt