Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Otitis externa

L’otitis externa és una infecció aguda de la pell del conducte auditiu extern (Fig. 2.28). En un sentit estricte es tracta exclusivament d’una inflamació de la pell, ja que les estructures pròpiament auditives com la membrana timpànica estan totalment sanes. Es caracteritza per l’aparició durant els mesos d’estiu, habitualment en relació amb els banys de mar o, més sovint, amb les piscines.

Característiques generals

És molt usual la seva associació amb l’ús de bastonets de cotó per a la suposada neteja dels conductes auditius, pràctica que s’ha d’evitar del tot. Es manifesta per un dolor intens que pot durar hores o dies, que va cedint paulatinament, amb una supuració discreta de l’orella. Sovint s’acompanya d’una certa pèrdua de l’audició a causa del tancament del conducte provocat per la inflamació. La pressió sobre el cartílag del tragus (que està situat davant del conducte) és molt dolorosa.

Síndrome de Down

En la síndrome de Down, l’estretor dels conductes auditius facilita aquesta infecció, com també la presència de cerumen o restes epitelials, per la qual cosa es recomana una exploració otològica abans de l’estiu en persones predisposades a aquesta alteració.

Orientacions preventivoterapèutiques

No s’ha d’emprar cap tipus de material per a la neteja dels conductes auditius, especialment bastonets. És fonamental evitar l’entrada d’aigua a l’orella fins que el procés s’hagi guarit del tot, com també administrar analgèsics o antiinflamatoris per eliminar les molèsties. Si es prescriu cap antibiòtic és preferible que sigui en forma de gotes directament sobre el conducte auditiu, ja que arriba molt més fàcilment al focus infecciós. Els antibiòtics habituals per via oral (penicil·lines) són ineficaços per als tipus de bacteris causals, per la qual cosa si el pediatre ho considera necessari (en casos greus) recomanarà el tractament amb antimicrobians específics.

 

Anar a dalt