Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Picadures. Mossegades

Les picadures i mossegades d’insectes són freqüents en qualsevol zona del món i produeixen lesions d’aspecte molt divers. Poden ocasionar reaccions molestes i fins i tot perilloses. És rellevant saber que en ocasions constitueixen el mitjà de transmissió de malalties.

Característiques generals

La forma més característica de presentació és l’aparició d’induracions cutànies vermelloses, més o menys inflamades i amb picor. Presenten una mida variable, generalment inferior a 1 centímetre de diàmetre i poden estar agrupades o típicament alineades. Apareixen amb més freqüència en zones descobertes. De vegades es poden formar vesícules o butllofes. Sovint, més d’un membre de la família presenta les lesions, si bé no produeix en tots la mateixa reacció cutània. És important assenyalar que fins a un 24% de les reaccions anafilàctiques (vegeu Al·lèrgia) es produeixen en relació amb la picadura d’un insecte. Sembla que aquesta hipersensibilitat està relacionada amb l’atòpia (vegeu Atòpia) i generalment es produeix per picadures d’himenòpters com l’abella, les vespes, els borinots i les formigues.

Síndrome de Down

Les característiques de les picadures no ofereixen trets de rellevància especial en les persones amb Síndrome de Down

Signes d’alerta

En principi la majoria de les picadures tenen una evolució banal. En cas que la lesió es torni dolorosa, més inflamada, calenta, aparegui supuració o una crosta groguenca sol ser degut a una sobreinfecció per bacteris. Els bacteris arriben a la picadura amb facilitat, generalment des de les ungles quan el pacient intenta alleujar la picor gratant-se la lesió. Els signes que han d’alertar en relació amb una crisi d’al·lèrgia anafilàctica són dificultat per respirar, respiració entretallada o sibilant, inflor en qualsevol part de la cara, sensació d’opressió a la gola, sensació de debilitat o coloració blavosa.

Orientacions preventivoterapèutiques

La mesura de prevenció més important és la protecció personal davant de les picadures o mossegades d’insectes. Generalment, l’ús de repel·lents o roba adequada és suficient. En el cas que es produeixi la picadura, cal treure l’agulló, si n’hi ha, gratant amb un objecte de vora recta. No convé utilitzar pinces, perquè aquestes poden prémer el sac del verí i augmentar la quantitat de verí alliberat. Cal rentar-se adequadament l’àrea afectada amb aigua i sabó i cobrir el punt de la picadura amb gel (embolicat en un tros de tela) durant uns minuts, retirar-lo i repetir el procés diverses vegades. Si cal, es pot administrar un antihistamínic o aplicar cremes que redueixin la picor (corticoides). Aquelles persones que tenen al·lèrgies greus a picadures o mossegades d’insectes han de portar sempre una farmaciola d’emergència amb epinefrina (que requereix recepta mèdica) i els amics i familiars han d’aprendre a utilitzar-la en cas d’una reacció. Igualment, es recomanable portar posat un braçalet amb la identificació mèdica.

 

Anar a dalt