Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Sinusitis

La sinusitis consisteix en la inflamació, generalment causada per una infecció bacteriana, de la mucosa que recobreix internament els sins paranasals (espais plens d’aire al voltant de les fosses nasals).

Consideracions generals

La sinusitis es deu sovint a una rinitis complicada o sobreinfectada per un germen patogen. El nen presenta mucositat important per les fosses nasals, verdosa o groguenca i fètida, sovint bilateral (en nens) però també pot ser de predomini unilateral (en joves i adults), associada amb mal de cap o al voltant dels ulls i febre. L’al·lèrgia respiratòria pot afavorir-ne l’aparició.

Síndrome de Down

En les persones amb síndrome de Down, la sinusitis no és especialment freqüent, si bé la mida reduïda de les fosses nasals pot dificultar-ne la curació. La presència habitual de mucositat en la primera infantesa pot emmascarar el procés.

Signes d’alerta

Sovint és difícil diferenciar una sinusitis d’una rinitis, un catarro o una adenoïditis. La presència de febre persistent i mal de cap, juntament amb mucositat purulenta, solen ser els signes més fiables per al diagnòstic, tot i que la certesa l’oferirà una exploració radiogràfica cranial.

Orientacions preventivoterapèutiques

Per a la prevenció d’una sinusitis cal tractar els catarros i les rinitis, encara que només sigui atenuant els símptomes. Poden ser útils els descongestionants nasals i els antihistamínics (vegeu Rinitis) i sobretot els rentatges amb sèrum fisiològic en els més petits. Un cop instaurada la sinusitis, el tractament és bàsicament antibiòtic, tot i que no es pot descuidar el procés inflamatori, el dolor, la mucositat excessiva i la possible febre, que sovint requeriran tractaments addicionals.

Anar a dalt