Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Tinyes

Les tinyes són infeccions superficials de la pell per fongs (dermatòfits) que poden afectar la pell, els cabells i les ungles. Aquests fongs tenen uns enzims que els permeten utilitzar la queratina de la pell i dels annexos com a font de nitrogen. Hi ha tres gèneres de dermatòfits: Microsporum, Epidermophyton i Trichophyton, cada un dels quals té diverses espècies.

Característiques generals

Les manifestacions clíniques i la contagiositat de la infecció depenen del tipus de fong, com també d’altres factors relacionats amb el pacient. Els fongs transmesos pels animals solen produir una reacció inflamatòria intensa i al seu torn són més contagiosos (tinya inflamatòria del cuir cabellut), mentre que els fongs que habitualment es troben a terra produeixen infeccions més lleus. En relació amb el pacient, hi ha nombrosos factors que afavoreixen l’aparició d’aquestes infeccions: la infantesa, les malalties immunològiques, els tractaments amb corticoides, la diabetis mellitus, les malalties de la pell com la ictiosi, la queratodèrmia palmoplantar o l’atòpia, la baixa temperatura corporal, el clima humit i càlid, els traumatismes, l’oclusió, la maceració o la sudoració de la zona.

Síndrome de Down

Segons diversos estudis, les persones amb síndrome de Down presenten una major predisposició a patir infeccions cutànies per fongs, especialment tinea pedis i onicomicosi. La tinea pedis és la forma d’infecció cutània per fongs més freqüent. És també coneguda com a «peu d’atleta». Es localitza en els plecs interdigitals i a les plantes dels peus. Típicament es relaciona amb els adults joves esportistes que utilitzen calçat oclusiu i, sovint, caminen descalços per vestidors públics. És freqüent en la síndrome de Down la tinya tipus mocassí, que afecta tota la planta del peu. L’onicomicosi és l’afectació per fongs de les ungles i sol estar ocasionada per una afectació prèvia de les mans o dels peus (Fig. 2.37). La seva elevada presència en les persones amb síndrome de Down, sobretot en edats adolescents, pot relacionar-se amb una major freqüència d’activitats esportives en comunitat.

Signes d’alerta

Als peus, l’afecció és sobretot interdigital i plantar, amb coïssor; sol produir descamació i una olor desagradable. Les ungles s’engrosseixen i poden presentar canvis en la coloració. La tinya cutània es presenta en forma de plaques de pell inflamades, amb descamació, sovint amb una vora vermellosa característica en forma d’anella. És important recordar que els fongs gairebé mai no es propaguen ni causen una malaltia greu. Tanmateix, en les persones amb un sistema immunitari dèbil per altres malalties poden estendre’s o fer-se crònics.

Orientacions preventivoterapèutiques

Les infeccions localitzades lleus responen bé al tractament local de les lesions, amb cremes antifúngiques. El tractament per via oral és necessari si el local falla o si es tracta d’una àrea extensa. També en cas d’afectació de les ungles o del pèl, cal un tractament per via oral. La millor manera de prevenir una infecció és mantenir la pell i els seus annexos nets i secs. És recomanable canviar-se cada dia els mitjons i la roba interior, sobretot en els mesos de més calor, treure’s les sabates en arribar a casa i exposar els peus a l’aire. Cal evitar caminar descalç en llocs públics i no s’ha de compartir el calçat. En cas que la tinya hagi estat transmesa per un animal o una mascota, s’ha de portar l’animal al veterinari per sotmetre’l a tractament.

Anar a dalt