Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Vitamines

Les vitamines són un grup de compostos orgànics essencials en el metabolisme (regulació de les reaccions químiques de l’organisme), necessaris per al creixement i, en general, fonamentals per al bon funcionament de l’organisme. Es classifiquen en hidrosolubles i liposolubles. Les vitamines hidrosolubles són, entre altres, les vitamines del grup B i la vitamina C, que es troben principalment en les fruites, les verdures i les hortalisses. Com més intens és el color de la fruita, més contingut de vitamines té. Les vitamines liposolubles estan presents en olis, productes lactis rics en greix i verdures i hortalisses de fulla verda. L’antiga creença que els complexos polivitamínics i minerals podien millorar el desenvolupament dels nens amb síndrome de Down no s’ha pogut demostrar. S’han publicat molts treballs sobre l’efecte beneficiós dels suplements de vitamines i minerals, però científicament no es pot afirmar que sigui cert. A més, convé recordar que dosis altes d’algunes vitamines, com les A i D, poden provocar toxicitat.

Consideracions generals

La principal aportació de vitamines prové d’una alimentació correcta, ja que les vitamines no poden ser sintetitzades (fabricades) per l’organisme i necessiten ser aportades d’una manera exògena. Si l’alimentació és incompleta, es produeix una mancança de vitamines. Per tant, és important afavorir el consum d’aliments rics en fibra, verdures i fruites (vitamina C, vitamina E, betacarotens i antioxidants). La vitamina E és una vitamina liposoluble, important pel seu efecte antioxidant, que protegeix les membranes cel·lulars de l’oxidació dels teixits i exerceix un paper protector de la circulació sanguínia. L’ou conté proteïnes, ferro i vitamines A i D. La llet sencera és un aliment indispensable en els nens per aportar les vitamines liposolubles A, D, E i K que ajuden a absorbir el calci. L’exposició solar aporta vitamina D, necessària per a l’absorció del calci. Es dubta del paper dels protectors solars en l’absorció de la vitamina D per la pell. També és important la manera de cuinar. Plats com l’amanida, les fruites i les verdures fresques tenen més quantitat de vitamines i menys aportació calòrica. En alguns processos culinaris (fregir, coure, bullir) es perden vitamines. L’enranciment destrueix les vitamines liposolubles, especialment les vitamines A i E. La quantitat diària necessària ha de ser aproximadament de mig quilo de verdura i diverses peces de fruita, incloent-hi sucs de cítrics (llimones, taronges, pomelos) rics en vitamina C. És recomanable la dieta mediterrània que comporta una alimentació rica en fruites i verdures, el gaspatxo de tomàquet, que conté vitamina A, C i E, la fruita seca, l’oli d’oliva, el vinagre, les olives i les espècies com la alfàbrega i el julivert, que té gran quantitat de vitamina C (vegeu Alimentació).

Síndrome de Down

Alguns lactants amb síndrome de Down poden tenir dificultats en el moment d’introduir l’alimentació complementària a causa de problemes en la succió, la deglució, la dentició i la masticació. Hi ha trastorns que poden dificultar l’alimentació correcta com ara la hipotonia (disminució del to muscular), la macroglòssia (llengua gran) i la deglució atípica (alteració dels moviments de la llengua a l’hora d’empassar, que poden retardar la masticació). Aquestes possibilitats s’han de tenir en compte per procurar corregir-les i que no interfereixin amb una alimentació equilibrada. La prevalença d’obesitat en persones amb síndrome de Down és més elevada que en la població general i pot coexistir amb mancances nutritives i vitamíniques.

Signes d’alerta

Davant de qualsevol desviació del creixement detectada en les revisions programades normalment en comparació amb les taules de pes i estatura per als nens amb síndrome de Down, el pediatre ha de valorar si pot haver-hi cap situació patològica, com ara la malaltia celíaca, més freqüent en aquests nens, cardiopaties congènites no corregides o problemes de tiroide. En situacions de malaltia es poden produir problemes nutritius que es corregiran en tractar-les i en alguns casos és possible que s’hagin d’administrar suplements de determinades vitamines si el pediatre ho considera necessari.

Orientacions preventivoterapèutiques

Una dieta equilibrada és fonamental. Per a tots els nens alletats exclusivament amb llet materna es recomana l’administració de suplements de vitamina D3. Actualment, en el col·lectiu nens immigrants cal pensar en la possibilitat de raquitisme a causa d’una absorció insuficient de vitamina D. Les persones amb síndrome de Down tenen un risc d’osteoporosi precoç, per la qual cosa la ingesta de calci i vitamina D ha d’estar garantida.

Anar a dalt