Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Xerosi

S’entén per xerosi la sequedat anormal de la pell que pot afectar també les membranes mucoses de tot el cos.

Característiques generals

En els pacients amb xerosi, la pell apareix seca, rugosa, descamativa, i poden produir-se clivelles superficials. Està produïda per causes externes (el fred, el clima sec, l’aigua o el contacte amb detergents) o internes (malnutrició, insuficiència renal o patologies cutànies diverses) (vegeu Èczema). Tanmateix, la causa més freqüent de la pell seca o xerosi és l’envelliment. La pateixen en major o menor grau la majoria de persones de més de 60 anys. Les àrees més afectades són les cames, tot i que es pot estendre cap a les cuixes i el tronc. Característicament, respecta la cara, els palmells de les mans i les plantes dels peus. La xerosi lleu no produeix simptomatologia, però en els casos més accentuats, els pacients es queixen de picor i sensació de pruïja a la pell. El gratament, l’exposició a substàncies irritants, sabons o perfums empitjoren la situació.

Síndrome de Down

Els nens amb síndrome de Down solen tenir una pell més fina i seca del que és normal. Amb els anys aquesta característica s’accentua. Diversos estudis afirmen que per sobre dels 15 anys, més del 70% d’adolescents amb síndrome de Down presenten xerosi en grau lleu o moderat.

Signes d’alerta

Es tracta d’una pell molt seca, mat i sense brillantor. El tacte és aspre, tens i tibant, de vegades rugós, amb tendència a descamar-se o pelar-se. En alguns casos, es poden observar fissures superficials que semblen la llera d’un riu sec. Aquesta pell presenta mala elasticitat i poca hidratació. El to és clar amb els porus molt tancats, gairebé invisibles. És molt sensible, s’irrita fàcilment i té tendència a enrogir. Els pacients, sobretot en els casos més intensos, poden referir picor, sensació de tibantor o pruïja.

Orientacions preventivoterapèutiques

Per prevenir i tractar la xerosi s’ha de prestar una atenció especial a la cura de la pell. És recomanable l’ús de cremes hidratants diverses vegades al dia, amb principis actius que actuïn amb diferents mecanismes d’acció i normalitzin la proliferació de l’epidermis i els processos de queratinització per controlar els processos descamatius. S’han d’utilitzar sabons neutres de glicerina o sabons de civada, i evitar els perfumats, tenint en compte que en qualsevol cas l’excés d’aigua i sabó són perjudicials per a aquest tipus de pell. La temperatura de l’aigua ha de ser agradable però no massa calenta. Després del bany, s’ha d’assecar la pell amb una tovallola suau i en els minuts posteriors aplicar la crema hidratant. El fet de beure aigua en quantitat abundant no es correlaciona directament amb la hidratació de la pell. Cal recordar que durant l’hivern la climatologia és més adversa per a aquests tipus de pell, per la qual cosa cal tenir una cura especial.

 

Anar a dalt