Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Contenint i posant límits en el dia a dia

Establir unes rutines i uns límits clars en el vostre dia a dia és important per crear un entorn en el que el teu fill/a se senti segur.

Establir unes rutines i uns límits clars en el vostre dia a dia és important per crear un entorn en el que el teu fill/a se senti segur.

Els límits ajuden el nen/a a diferenciar allò que pot fer i el que no pot fer, també allò que és bo per ell o no, alhora que li donen seguretat i l’ajuden a organitzar-se internament.

Alhora de posar límits tingueu present:

  • És important que els límits siguin clars i ferms.
  • Que s’adaptin al seu moment evolutiu i a les seves capacitats per tal d’evitar exigir massa o demanar-li coses que encara no pot fer, ja que això et generarà frustració.
  • Explicar-li per què no pot fer allò i procura ser flexible alhora d’oferir-li alternatives. Un límit rígid farà que el nen se senti més frustrat i poc entès. Si el teu fill es posa a guixar la paret de l’habitació, i això per vosaltres és un límit, li heu de dir que no ho pot fer però li podeu oferir una llibreta perquè ho faci allà.
  • Hi haurà situacions en les que el teu fill/a necessitarà d’un límit més ferm per poder sortir d’un moment emocional intens i, per tant, la teva resposta haurà de ser més ferma i ràpida, dirigida a resoldre aquella situació. Després, quan estigui més calmat serà el moment per explicar-li el per què hi ha un límit.
  • És important ser pacient i donar-li un temps de resposta adaptat a les seves capacitats. Si vols que reculli totes les joguines de l’habitació has de tenir present que no ho podrà fer tan ràpid com t’agradaria. Deixa-li temps i ajuda’l recollint plegats. L’important és que el nen entengui que s’ha de tenir cura de les joguines i mantenir un ordre, no que ho faci a la perfecció.
  • Cal que siguis constant i rutinari en les pautes i els hàbits fins que aquella norma o límit queda interioritzada.
  • Recorda que quan poses un límit estàs ajudant a que el teu fill/a creixi de manera segura i això afavoreix el desenvolupament emocional del nen.
Anar a dalt