Salta al contingut
ABC21 – Fundació Catalana Síndrome de Down

Aspecte Personal

Aspecte Personal

L´aspecte personal fa referència a l´aparença de la persona que poden captar els altres a través de la imatge física que donem.

Actualment l´aparença física és una qüestió molt valorada en la societat degut a l´existència d´uns cànons de bellesa estereotipats que poden deixar a part una gran part de la població, desencadenant conflictes interns i problemes importants d´autoestima.

La cura personal de l´infant amb síndrome de Down tindrà una gran rellevància en la seva imatge corporal, afavorint la seva acceptació i també la de l´entorn.

És important que desperteu en el vostre fill interés per mantenir una imatge agradable.

Sobretot en aquesta etapa que el conduirà, a través d´importants canvis corporals, al període de la pubertat.

Durant l´etapa dels 7 als 12 anys us recomanem que poseu especial atenció als següents aspectes que us detallem a continuació:

 

  1. La indumentària (el vestit i el calçat)

Tot i que durant les primeres edats aquest no és un tema que condicioni el procés de socialització, la seva adquisició serà fonamental per les possibilitats d´autonomia que genera.

Al començament us aconsellem que li faciliteu roba fàcil de posar i de treure (pantalons amb goma, samarretes enlloc de camises amb botons, sabates amb velcro..) per tal que pugui viure amb èxit aquestes activitats.

Al llarg d´aquesta etapa el nen amb la síndrome de Down anirà progressat en les seves habilitats motrius i en la comprensió d´ordres seqüencials . L´infant   ja pot ser capaç de desvestir-se i de posar-se i treure´s sol les sabates que no duen cordills. Mica en mica us animem a que aneu introduïnt peces de roba més complicades (amb botons, cremalleres, sabates amb cordills…) per tal que de forma progressiva pugui assolir una total autonomia al final d´aquesta etapa. També caldrà que durant aquests anys vagi identificant la roba apropiada per a cada activitat i ja cap a final de l´etapa que pugui adonar-se de la manera de vestir-se i de pentinar-se dels seus companys d´escola.

Us recomanem també que sobretot eduqueu el vostre fill en la responsabilitat de tenir cura i respecte per la roba, ensenyant-los a que pugui resoldre situacions imprevistes (trencament, descosit, roba mullada…) o que sigui capaç de recórrer a l´adult perquè l’ajudi.

  1. Pentinar-se

Els infants amb síndrome de Down mostren molt d´interès per l´activitat de pentinar-se des de ben petits, introduïnt-la espontaniament en els seus jocs i en la seva activitat diària. Per tant a partir dels 7 anys el vostre fill/a pot pentinar-se sol. En el cas que la vostra filla tingui el cabell llarg necessitarà una supervisió i una ajuda, sobretot quan vulguin fer-se algun tipus de recollit (trenes, “moño”…)

  1. La cura de les ungles

Aquesta és una activitat complicada ja que requereix molta habilitat per fer servir les tisores i existeix el perill que es pugui punxar o tallar. Durant aquesta etapa podeu començar acompanyant-lo amb les vostres mans a l´hora de tallar les ungles perquè vagi desenvolupant aquesta habilitat. Tanmateix serà important que l´ajudeu a prendre consciència tant de la higiene de les ungles com de la necessitat de tallar-les.

Anar a dalt